top of page
1410164679_edited.jpg
Пошук
  • Фото автораKnygo Vij

"Двійка" як вирок

Оновлено: 12 груд. 2021 р.

Едвард Вітвицький навчався в гімназії імені Франца Йосифа. Син землевласника з Мушкатівки під Борщевом від першого класу вважався одним з найкращих учнів.


Навіть отримував стипендію – 150 злотих ринських. На уроці римо-католицької релігії його викликали до дошки. Відповідь була вичерпна, однак викладач Алоїзій Юґан поставив декілька запитань зі старої лекції. Вітвицький не зміг подати повної інформації, за що отримав «двійку».

– Бачу, що від певного часу тобі щось інше сидить у голові, – обурено сказав катехит.

Оцінка і ненароком кинутий докір справили на амбітного юнака гнітюче враження. Нікому нічого не сказавши, він вибіг на вулицю, спинив карету і наказав їхати до залізничного вокзалу. Коли прибули на вказане місце, візник відчинив дверцята і застав усередині залитого кров’ю трупа. По дорозі юнак вистрелив у себе з револьвера.

На похорон Едварда зійшлося не менше двох тисяч осіб. Вишикувані в шеренги, одягнуті у шкільні однострої – збоку траурна хода скидалася на маніфестацію. Хор товариства «Гармонія» виконував жалобні пісні. Попереду труни несли сім вінків. Часописи розповіли про передумови самогубства. Працівники гімназії мусили готувати коментарі. Першим написав отець Юґан. «Я поставив світлої пам’яті Едварду Вітвицькому три питання – як зі старої, так і з нової лекції, – стверджував він. – Відповіді були дуже неповні. Попри це, “двійки” я не вписував. У класному журналі з релігії фігурують виключно оцінки “відмінно” – себто найвищі, які можна отримати в гімназії, і якими тільки невелика кількість учнів може похвалитися. В цьому може переконатися будь-хто.


Зрештою, в спосіб зовсім не “жорсткий” я зробив йому зауваження, що на ті самі запитання дали повні відповіді учні, які значно слабші, зате беруть живу участь у шкільній науці». Пізніше втрутився і директор гімназії Войтех Бесядський: «Світлої пам’яті Едвард Вітвицький протягом тривалого часу проявляв велике зденервування і часто розмовляв про самогубство з колегами. І хоча раніше він мав у науках дуже добрий поступ, в останні місяці на деяких предметах давав слабі й навіть неповні відповіді. На це його зденервування вплинули різноманітні позашкільні обставини».





26 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page